• Laura, waar ben je gebleven?

pluis.

Ik zocht ze uit met veel zorg. Matte gouden poten en een rond blad van rookglas. Met een gouden randje rondom het glas als versiering. Liefde op het eerste gezicht.

Het degelijke kampeertafeltje dat ik tijdelijk gebruikte kon eindelijk terug ingeklapt worden.

Snel werd het opzij geschoven en terug naar zijn oude, vochtige verblijfplaats gebracht.

De golden queen kreeg een ere plaatsje in mijn kleine appartement. Daar staat ze nu al enkele maanden te blinken.


Maar na enkele dagen werd het me weer duidelijk. En wist ik weer waarom ik altijd zo zelfzeker zei nooit een glazen tafel te kopen. De vettige-vinger-vegen en zachte pluisjes lieten hun sporen na. Vijf keer per dag neem ik met een doekje de pluisjes van de tafel. Het is een dagelijks ritueel geworden. Ik gebruikte al verschillende soorten doekjes om het glas streepvrij te maken. Maar zonder veel succes. Van zodra ik het poetsgerief terug in de kast opberg voel ik de stofpluisjes achter mijn rug giechelend weer neerdwarrelen. Alsof ze me uitlachen. En vanuit mijn ooghoek zie ik enkel dat vergeten stukje met vettige vlekken blinken.


De laatste weken zijn er minder pluisjes en vlekken. Dat is positief zou je denken.

Maar, nu ik vooral thuis moet werken wordt mijn oh zo mooie eettafel bedolven onder de werkschriften, handleidingen, nota’s en lijstjes, massa’s lijstjes.


Vanavond had ik het gehad en stak ik de handen uit de mouwen. Schoolboeken op één stapel. Facturen die betaald zijn in de map. Facturen die nog moeten betaald worden bij elkaar. Brieven om te posten liggen klaar. Tijdens het opruimen sta ik versteld van het aantal lijstjes die zich de voorbije weken verstopt hebben tussen al het werk. Ik verzamel ze. En krijg al snel een hele stapel. Het is het tastbare bewijs van de chaos in mijn hoofd.


Een lijstje voor wat ik nog moet doen voor die ene werkgroep. Een lijstje voor de winkel. Een lijstje van alle gecancelde concerten waarvoor ik een ticket heb. Een lijstje van to do’s per dag voor de komende twee weken. Een lijstje met ideeën voor de blog. Een lijstje voor wat ik nog allemaal moet regelen voor de verhuis binnen drie weken. Een berekening van de aankoop van mijn appartement. Een to-do lijst enkel voor vandaag. Een lijstje voor wat ik allemaal ga doen tijdens de lockdown-periode.

En terwijl iedereen op social media voor en na foto’s post van hun opgeruimde keuken, kleerkast of garage, van hun net heraangelegde tuin, van hun pasgeschilderde groene muur, begint het bij mij te dagen dat ik dit lijstje een nieuwe titel moet geven.


“De lijst van dingen die ik niet deed toen ik er tijd voor had.”

Ondertussen vul ik mijn dagen graag door het aanvullen van mijn after-lockdown-lijstje. Dat gaat wel vooruit. Ik zit al aan de derde pagina. En op z’n minst kan ik het schrijven aan een opgeruimde tafel, maar wel vol stofpluisjes en vegen. Want die hebben na het opruimen wel weer plaats.0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven