• Laura, waar ben je gebleven?

De voor- en nadelen van alleen reizen.

Op het moment dat ik deze post schrijf wacht ik op de luchthaven van Lissabon.

Mijn eerste échte solotravel zit erop. Ik heb er zo hard van genoten. Al moet ik ook wel toegeven dat ik ook erg uitkijk naar het thuis komen. Hoe graag ik ook weg ben, thuis komen in jouw eigen veilige cocon waar alles loopt zoals jij het plant is, voor een licht neurotische persoonlijkheid als ik, ook erg fijn. Toch vind ik dat soloreizen zowel voor- als nadelen heeft. Moest je nog twijfelen of het iets voor jou is, zou ik gewoon zeggen:

DOEN! Try it out!


Om jou nog een zetje te geven zet ik alvast even de voor- en nadelen van alleen reizen op een rijtje.


VOORDELEN


Niets moet, alles mag!

Je moet met niemand rekening houden. Wil je ergens lang blijven, dat kan, wil je er zo snel mogelijk weg, dat kan ook, wil je uren aan de waterkant zitten en mensen-kijken, niemand die je stoort. Je kan volledig wegzinken in je eigen gedachten. Er moet niets gezegd worden, maar het kan wel, want er zijn natuurlijk altijd genoeg mensen om je heen (zeker als je in een stad bent).


Wat vind ik leuk?

Je kan zo vaak stoppen als je maar wil. Soms betrap ik me erop dat ik van de ene koffiebar naar de andere wandel, en dat helemaal oké vind. Ik kan me wel voorstellen dat niet iedereen dat een toffe activiteit vindt. Maar hé, aangezien je alleen bent is er niemand die er iets op kan zeggen. Doe gewoon lekker je zin!


Je maakt nieuwe vrienden.

Je hebt de keuze of je echt alleen wil zijn om je boek te lezen of wil je je mengen in een gesprek en lekker sociaal wezen? Omdat je het meest van de tijd alleen bent is het best wel leuk om eens gezelschap te hebben en te vertellen wat je die dag gedaan hebt. Soms komen er voorstellen om samen iets te doen uit voort en zo ontstaan nieuwe vriendschappen. Of ze voor het leven zijn? Misschien niet, maar dat hoeft ook niet altijd. Het is boeiend om verhalen te horen van andere mensen, wat zij doen op deze bestemming, waarom ze reizen, misschien hebben ze een boeiende job of goeie traveltips. Allemaal verhalen die jouw blik op de wereld verruimen.


Get in 'the zone'.

Het feit dat je hebt gekozen om alleen te reizen naar een nog onbekende bestemming is voor velen al ver uit hun comfortzone. Uit je comfortzone treden is goed, het is de plek waar je groeit. Je leert nieuwe vaardigheden en je bent verplicht van je verlegenheid opzij te zetten en die onbekende man of vrouw aan te spreken. En dit brengt ons direct bij het volgende voordeel:


Je zelfvertrouwen krijgt een boost!

Nee, niet alles zal van een leien dakje lopen. Maar al deze kleine of grote overwinningen zullen ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen stijgt. En dat is alleen maar positief!


NADELEN


Of misschien is het soloreizen op zich voldoende out-of-comfort?

Op sommige vlakken treed je misschien net minder uit je comfortzone. Aangezien jij diegene bent die over alle activiteiten beslist, kies je misschien enkel voor dingen die je kent of waar je je ‘veilig’ bij voelt. Soms heeft iemand anders een leuk en meer gedurfd idee, waarin je je kan laten meeslepen.


Niemand die even zegt: ‘Ik blijf wel bij de rugzakken.’

Je hebt niemand die even jouw bagage of spullen in het oog kan houden. Nop, je moet ze allemaal meesleuren in dat veel te kleine toilethokje. #niethandig


Dream! Plan! Do!

Je moet het helemaal zelf regelen. En toegegeven, soms vraagt het best wat energie om bijvoorbeeld de werking van het openbaar vervoer uit te pluizen. Als je met meerdere mensen reist kan je deze taak al eens doorschuiven en iemand anders het voor jou laten uitzoeken. Reis je alleen, dan blijf je gewoon ter plaatse staan.


Table for one, please.

In een restaurant reserveren ze de tafeltjes liever voor twee personen of groepen, wat ik vanuit winstbeogend standpunt kan begrijpen. Toch voel ik mij als klant meer gewaardeerd als ik ook alleen een tafeltje krijg in plaats van ‘een zitje aan de bar’. Ik vraag er dus altijd expliciet naar.


Hi! My name is …

De eerste dagen vind ik het superfijn om me voor te stellen aan nieuwe mensen. ‘Wie ben je? Wat doe je? Welke reis maak je?’ Want geef toe, we praten allemaal wel eens graag over onszelf en wat we doen. Maar na de 24ste keer hetzelfde riedeltje te vertellen heb ik meer het gevoel dat ik een spreekbeurt aan het geven ben en is de spontaniteit ver te zoeken.


Selfie-time

Je bent al vijf dagen onderweg en je hebt geen enkele foto van jezelf. Wel heb je al honderden foto’s van mooie huisjes, schattige straatkatten en eten op je telefoon staan. Wil je foto’s van jezelf, dan ben je bij een solotravel nogal toegewezen op selfies. Laat dat nu net iets zijn wat ik niet leuk vind om te maken. Het ziet er gemaakt uit (want dat is het ook) en je kan nooit een mooi kader creëren. Dan heb je twee keuzes: of je doet het maar met wat je er zelf van kan maken, of je vraagt een omstaander om een foto te trekken (kies deze persoon zorgvuldig uit, of je krijgt een foto waarop het lijkt alsof er een boom uit je hoofd groeit, of waarop opeens je voeten verdwenen zijn). Op solotravel zit er weinig Instagram-material tussen je foto’s. Tip: take mental pictures!Wil je wel, maar durf je niet? Start met een paar dagen op dezelfde plaats. Zo heb je niet de stress van rond te reizen.


Ben je al op solotravel geweest, laat gerust wat tips of een ervaring achter onder deze post.

#sharingiscaring0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven