• Laura, waar ben je gebleven?

georganiseerde chaos.

Ik hou van structuur, van plannen, van lijstjes en notebooks. Who is with me?

Je zou dan denken dat mijn werkplek er altijd spik en span bijligt. Jammer genoeg moet ik hier eerlijk over zijn en is dat zelden het geval. Ik vermoed dat als andere mensen er een blik op werpen, dat ‘chaos’ het eerste woord is dat bij hun opkomt. Ik noem het graag ‘mijn georganiseerde chaos’. Want ondanks het er niet het meest gestructureerd uitziet, weet ik wel exact elk papier liggen (en daar ben ik stiekem nog trots op ook).


Maar wat je ziet op mijn bureau is meestal hoe het er in mijn hoofd soms aan toe gaat.

Opruimen zorgt er bij mij dan ook voor dat het ook opgeruimd wordt in mijn hoofd (alhoewel ik achteraf dan weer veel dingen niet meer terugvind).


Om in mijn leven en hoofd wat structuur en rust te vinden hou ik een agenda bij. Het liefst en het duidelijkst is voor mij een papieren exemplaar.


Eentje waar ik in kan schrijven, in de letterlijke betekenis van het woord. #kleingelukske


Eentje waarin ik kan schrappen als een taak is afgerond. #voldoening


Eentje waarin ik kan droedelen, stickertjes kleven, inspiraties en ideeën kan noteren. #blijdschap


Een agenda is voor mij meer dan een bundel blaadjes om wat afspraken te noteren. Mijn agenda is iets dat ik elk jaar opnieuw met zorg uitkies. Een mooi boek, met een mooie kaft. Een boek dat een jaar lang mijn leven zal volgen vanop de eerste rij. Dichterbij dan wie ook. Een boek dat zich onderwerpt aan mijn mood. Als ik met stevige grip een afspraak doorstreep waar ik zo naar uitkeek. Of als ik met mijn mooiste stift hartjes teken aan de zijkant omdat het kriebelt in mijn buik.


De laatste jaren voldeden de agenda’s niet meer aan wat ik nodig had. Ze waren te groot, te klein, te weinig lijntjes en ik had veel losse lijstjes die ik er tussen stak (niet zo praktisch!). Dus kocht ik nog een heleboel notebooks om dingen te noteren en te tracken. Ook in mijn gsm stonden er teveel lijstjes. Welke boeken heb ik gelezen, welke wil ik nog lezen, welke bestemmingen vind ik interessant om deze zomer op vakantie te gaan, waar ben ik al geweest, hoe vaak ga ik naar de yoga, wat heb ik nodig van de winkel, enzovoort. Allemaal pogingen om mijn leven wat structuur in te blazen, maar ook dit eindigde in chaos. Lijstjes en blaadjes op verschillende plaatsen.


Lang leven het Bullet Journal!


Mijn eerste idee was: ‘Amaj, veel werk! Daar heb ik geen tijd voor!’

Ik had heel erg het idee dat een BJ mooi moest zijn. Mooie plaatjes, handlettering, pasteltekeningen. Maar ik ben niet de handigste en heb weinig geduld voor zo’n dingen. Toch wou ik proberen er iets moois van te maken en liet me helpen door ‘How-to-filmpjes’.


‘How to draw a pinguïn?’, maar zelfs met een stappenplan lukte met niet om de pinguïn te verkrijgen uit het filmpje. Doordat ik hier zo mee bezig was: ‘mijn BJ moet een mooi boek zijn’, vergat ik de reden waarom ik ermee begonnen ben, namelijk, verlost geraken van al die honderden lijstjes en structuur en rust brengen in mijn hoofd.


Na een jaar uitproberen en het volgen van verschillende ‘How to start a BJ’-handleidingen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik mijn BJ liefst zo simpel mogelijk houd. Dat de ‘druk’ om een mooi boek te maken helemaal niet nodig is.

Dat het vooral praktisch moet zijn. En simpel. Geen zotte krulletjes, geen mislukte pinguïns, geen ellenlange ‘keys’.


Simple is the key.


Voor het komende schooljaar kocht ik een nieuwe BJ. Ondertussen weet ik welke trackers voor mij écht interessant zijn en welke veel werk vragen, maar weinig nut hebben. Mijn BJ moet voor mij in de eerste plaats handig zijn en alle andere lijstjes en kalenders uit mijn leven bannen. Ik laat met veel plezier het plaatjes tekenen en handletteren achter mij. Ook de key heb ik weggelaten. Gewoon doorstrepen wat klaar is.


Ik heb er een dag plezier aan beleefd om mijn BJ voor komend jaar te maken.

En ik moet toegeven, ik ben erg blij met het resultaat. Geen fancy tekeningetjes, wel duidelijk, gestructureerd. Zoals het een structuurjunkie beaamt. #trots


Ben je opzoek naar inspiratie of gewoon nieuwsgierig naar mijn BJ?

Via deze link kan je de index bekijken.

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven