• Laura, waar ben je gebleven?

Heeft het Lief de vuilnisbakken wel buiten gezet?

Is het heimwee?


Voor het eerst in acht dagen mis ik thuis. Kan ik het heimwee noemen? Ik voel me niet echt eenzaam, want het alleen zijn vind ik eigenlijk best wel oké. Ik mis eerder de dingen. Mijn eigen gewoontes en maniertjes. Soms zelfs dingen waar ik anders even weg van wil en die me het gevoel geven in een saaie routine te zitten, zijn nu de dingen waar ik naar verlang.


Als kind had ik vaak last van heimwee. Als ik bij een vriendinnetje ging spelen leek het altijd een fantastisch idee om te blijven slapen. Tot we naar bed moesten. Het enige dat ik dan wou, was dat mama mij zo snel mogelijk kwam ophalen. Zo is ze wel meermaals moeten komen opdraven.


Als ik heimwee heb voel ik me erg nerveus, stijgt mijn hartslag en zit ik een hele tijd op mijn nagels te bijten. Ik zoek veel contact met thuis. Welk weer is het daar? Is er post voor mij? Heeft het Lief de vuilnisbakken wel tijdig buitengezet? Allemaal dingen die er op dit moment eigenlijk niet toe doen.


Waarom ga je dan alleen op reis?


Wel… Ik ben erg nieuwsgierig en nieuwe plaatsen doen het kriebelen in mijn buik. Het geeft me de kans om even te ontsnappen uit de dagelijkse dingen. Thuis zit ik vaak te malen. Reizen brengt mijn hoofd tot rust, omdat ik er zo in op ga dat ik alle andere dingen er even uit kan gooien. Aan de andere kant vraagt het ook best wat energie, want je doet een hele tijd nieuwe indrukken op die je moet verwerken. Ik ben graag weg van huis, maar ik kom even graag terug naar alle vertrouwde dingen en mijn eigen cocon. Ook de routines van thuis zorgen voor rust. Het is een constant balanceren naar dat waar ik op dat moment nood aan heb.


Ik bezocht de voorbije vijf dagen vooral kleine dorpjes en ik mis de swingende vibes van de stad. Straks ga ik naar Lissabon en is mijn heimwee waarschijnlijk ineens een pak minder. De kleine dorpjes zijn prachtig en leuk om in rond te dwalen, maar je hebt het ook snel gezien. Er blijft hier dus veel tijd over om na te denken. Iets wat ik sowieso al (te) veel doe.


En als ik binnen enkele dagen met het vliegtuig naar huis moet, is er weer een moment dat ik stiekem in een hoekje zal zitten en een traan zal wegpinken.


Met heimwee, naar mijn vakantie.De dingen die ik mis:


- koffie en citroencake in de koffiebar achter de hoek

- frambozen zoeken in mijn moestuin

- mijn eigen kopje waarin de perfecte hoeveelheid koffie kan

- mijn eitje in de ochtend

- me laten opdrogen na een douche (ik droog me dus niet af, ik laat me drogen, een beetje zoals pinguïns hun veren laten drogen in de zon). Het Lief vindt het maar raar, but I love it. Maar ja, in een hostel met een gemengde badkamer is het misschien nogal raar om in je blootje te staan drogen.

- Nederlands praten. Hoe exotisch het ook allemaal klinkt die zuiderse talen, na een tijdje mis ik het toch. Het goede, sappige Vlaamse taaltje. Ik kan me zoveel beter uitdrukken en het voelt gewoon écht meer als mezelf.

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven