• Laura, waar ben je gebleven?

Met deze tips heb jij het nooit meer te druk!

Ik had het boek gekocht ‘Nooit meer te druk’ voor ik naar Portugal vertrok. Dat lag ondertussen al een paar weken op tafel en het Lief begon zich er een beetje aan te ergeren.

het Lief: ‘Wat moet er met dat boek gebeuren? Moet dat in de kast?’

(wij hebben een hele hoge kast, waar ik niet aankan, dus dan moet ik altijd even vragen of hij het op z’n plaats kan zetten)


Ik: ‘Nee, ik ga dat nog lezen, maar huh…’ (twijfel)

Alvorens ik mijn zin kon afmaken.


het Lief: ‘Heb je het te druk?’


Ik: ‘Euh, ja…’


Kiezen is verliezen. Toch?

Ik wil altijd zoveel doen, maar de tijd is beperkt en mijn energie laat dit niet altijd toe. Dus moet ik vaak inbinden. Kiezen. En hoewel ik vroeger vaak zei: ‘Ik wil niet kiezen. Kiezen is verliezen.’ Was er ooit een wijze vrouw die me antwoordde: ‘Kiezen kan ook winnen zijn’. Mmm… Daar moest ik even over nadenken.


Want door te ‘kiezen’ kan je al je energie en focus in één project stoppen en er dus ook het beste uithalen. Waar je anders je focus moet verdelen onder twee of meerdere projecten, dat vaak eindigt in half werk.


Wie wil ik gelukkig maken?

Zo probeer ik mijn keuze te baseren op wat is prioriteit? Zijn er projecten met een deadline waar ik niet onderuit kan? Die doe ik eerst, dan kan ik deze al schrappen van mijn to-do-lijst.


Hierna blijven vaak de leukere dingen over. De dingen waartussen ik niet wil kiezen. Ik wil ze allemaal. Ik wil niets missen. Uit ervaring weet ik dat ik het gelukkigst word als ik één project per keer doe. De startvraag bij het maken van mijn keuze is ‘Waar word IK gelukkig van?’ Vroeger koos ik altijd in functie van anderen. ‘Wie kan mijn hulp gebruiken?’ ‘Wie kan ik blij maken?’


Het resultaat: die mensen waren inderdaad blij, maar ik werd er alleen maar ongelukkig van. Mijn hoofd zat vol en ik leefde niet voor mezelf, maar om anderen het naar hun zin te maken. Daarbovenop was ik altijd bezig en had toch het gevoel dat ik niets klaar kreeg. Mijn hoofd was druk en vol chaos.


Dit moest anders!

Ik zette me aan de keukentafel en begon op te schrijven wat ik anders wou. Ik bezocht verschillende websites. Kocht boeken over het thema. Ik volgde verschillende tips op. Sommige werkten voor mij, andere niet. De tips of opvattingen die voor mij gewerkt hebben, wil ik graag met jullie delen.


Hoe ik het minder druk heb en de goede keuzes probeer te maken:


Tijd vragen

Vraag bedenktijd alvorens je heel enthousiast (en zonder nadenken of dit wel in je planning, energie, of zin past) ‘Ja’ zegt. Mensen doen een voorstel en jij wil niets missen. Het klinkt leuk en je zegt: ‘Op mij kan je rekenen. Count me in.’ Je gaat naar huis en bedenkt dat het hierdoor opeens erg druk wordt komende week. De zin die je in het voorstel had, is opeens al een stuk minder. En tegen dat het moment daar is, heb je er gewoon geen zin meer in, omdat je moe bent en eigenlijk gewoon in je zetel wil kruipen. Gelijk welk voorstel of welke vraag mensen je stellen, vraag altijd bedenktijd. Zeg: ‘Oh dat lijkt me leuk. Ik bekijk even mijn agenda. Ik bel je binnen een halfuurtje terug.’ Laat het voorstel even bezinken en bekijk of het in je planning past. Maak een weloverwogen keuze en laat je vooral niet opjutten.


Nee, dankjewel.

Durf ‘NEE’ zeggen als je er dan ook écht geen zin in hebt! Heb je beslist om niet op het voorstel in te gaan? Bedank voor de uitnodiging, zeg gewoon eerlijk dat het moment voor jou niet past. Je hebt geen verantwoording af te leggen waarom niet en ook dat schuldgevoel laat je maar zitten. Nergens voor nodig!


Plan 1 activiteit per dag.

Tijdens mijn vakantiedagen probeer ik me te beperken tot één activiteit per dag te plannen. Ik maakte steeds de fout om alles naar mijn vakantie te verplaatsen ‘want dan heb ik tijd’, tegen de tijd dat de vakantie eraan kwam deze zo vol zat dat ik helemaal niet tot rust kon komen.


Plan drie dagen in de week niets.

Tijdens mijn werkdagen / werkweken hou ik drie avonden in de week of weekend vrij. Dan plan ik niets. Me-time. En daar maak ik geen uitzonderingen op!Kies uit je to-do-lijst 3 prioriteiten die je wil doen vandaag. Zet deze in volgorde van belangrijkheid. Voer ze één voor één uit. Lukt het niet om ze alledrie uit te voeren. Niet erg. De rest is voor later.


Sta meer stil bij de alledaagse dingen.

Herbekijk je dagelijkse activiteiten en routines. Waarom doe ik dit? Omdat het verwacht wordt? Groepsdruk? Helpt het mij vooruit? Heeft het een nut? Wat kan ik veranderen of schrappen dat eigenlijk geen nut heeft en mij geen meerwaarde brengt. Hoe kan dit ervoor zorgen dat ik me minder druk voel in mijn hoofd. Bijvoorbeeld: de dingen direct op z’n juiste plaats leggen, direct de afwas doen en niet laten staan tot de volgende dag, mijn ontbijt en kleren ’s avonds al klaarleggen. Dit is ook voor mij nog een werkpunt, maar ik merk dat het helpt als ik het doe.


Take it slow.

Leef in slow motion en verwoord dit naar andere mensen. Als ik aan de kassa sta en ik merk dat de persoon achter mij weinig tijd heeft of gestresst is, dan zeg ik: “Ga maar voor, ik heb tijd.” De blik die je dan krijgt is geld waard. Het voor jezelf hardop verwoorden dat je ‘tijd hebt’ voelt zo bevrijdend. Try it out!


Laat een reactie achter met jouw tips voor een minder druk leven.

#sharingiscaring #letgoofthechaos


*Geluk voor mij is niet de glimlach op mijn gezicht, maar de rust in mijn hoofd.*

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven