• Laura, waar ben je gebleven?

omni, carni of herbi?

Een tijd geleden kreeg ik een mailtje van een lezer met een vraag.

Ze vroeg of ik vegetarisch at en of ik wat goede tips had.


Om te starten moet ik opbiechten, ik ben niet zo’n fan van vlees,

dus minder vlees eten is voor mij geen hele grote opgave.

Maar als er ribbetjes of gehaktballetjes op het menu staan is het voor mij heel moeilijk om nee te zeggen. En dat hoeft ook niet vind ik.

Het geeft me meer rust om die keer er gewoon van te genieten,

i.p.v. heel het diner te liggen smachten naar de ribbetjes op het bord van mijn gezelschap.


Ik ben dus niet vegetarisch, maar ik probeer er bewust mee om te gaan.

Ik ga graag op zoek naar goede alternatieven en ben vaak verbaasd naar hoe lekker het kan zijn. Soms is het trial and error, maar dat maakt koken zo leuk. Als je beslist om minder vlees te eten, ga dan niet op zoek naar een vervanger die er exact zo uitziet en smaakt naar vlees. Want dan weet ik dat die échte gehaktballetjes 1000 keer lekkerder zijn.


Een alternatief moet vooral in voedingswaarde gelijkwaardig zijn. Ik hoor mensen zeggen dat er geen gelijkwaardig alternatief is, maar de kunst is om te mixen en matchen en zo de juiste profielen samen te stellen. Dit vergt in het begin wat onderzoek, maar met een goed kookboek voor startende veggie’s of online kan je al heel wat vinden.

Mijn favoriete alternatieven: bonen, kikkererwten, seitan, noten, kaas, eieren, champignons.


Toch hebben vegetariërs vaak een tekort aan calcium, ijzer, vitamine B12,… allemaal voedingsstoffen die je hoofdzakelijk terugvindt in dierlijke producten zoals rood vlees, melk, kaas, eieren. Voor mij één van de redenen om niet 100% vegetarisch te gaan.

Door één keer per week toch vlees of vis te eten en verder bewust te zoeken naar goede alternatieven denk ik wel dat ik erin slaag om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Ik laat hiervoor ook mijn bloed regelmatig controleren en mijn huisarts zegt steeds dat ik ‘zo gezond als een vis’ ben.


Ik hoor van veel veganisten dat ze zich heel energiek voelen. Wat ik zeker wil geloven.

Ze nemen wel vaak supplementen om die vitamine- en voedingstekorten op te vangen. Wat in mijn hoofd dan weer niet klinkt als een evenwichtig voedingspatroon, maar dat is mijn persoonlijke mening.


Een andere tip die graag meegeef. Kies voor kwaliteit.

Als ik dan toch beslis om een stukje vlees te eten dan eet ik het in een goed restaurant of ik haal het bij een goede beenhouwer. Kwaliteit boven kwantiteit.


Het is gemakkelijk om te kiezen voor wat we kennen.

Aardappelen, stukje vlees en groentjes.

Probeer er eens eentje uit zonder vlees en enkel groenten.

Je zal versteld staan.


Om je op weg te zetten deel ik één van mijn favoriete recepten.

Smakelijk :-) !Klik hier voor de print-versie.0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven