• Laura, waar ben je gebleven?

shout-out to my ladies.

In het begin van de epidemie werd het door megafonen verkondigd: ‘Covid-19 doet niet aan discriminatie.’ Jong, oud, arm, rijk, man of vrouw, iedereen kan het krijgen. Maar na enkele weken en vele onderzoeken blijkt dat het virus het niet hoog op heeft met rokende, obese, oudere mannen. Zij blijken er vaak het ernstigst aan toe te zijn wanneer ze besmet geraken met Covid-19. Het virus doet dus wel aan discriminatie.


Maar hoe komt het toch dat vrouwen beter opgewassen zijn tegen het virus?

Om te starten wil ik even benadrukken wat voor superhelden wij vrouwen zijn. We hebben een full-time job waar we maandelijks wat centen voor krijgen. Fijn zo! Maar daarnaast hebben we nog vele extra, jobs die onze ‘vrije tijd’ volledig in beslag nemen.

En terwijl we ons gezin, ons werk en onszelf recht houden, wordt er stilzwijgend van ons verwacht om vele huishoudelijke taken uit te voeren, zijn er nog maar weinig vrouwen in topfuncties en verdienen we nog steeds minder dan mannen voor dezelfde job.

We mogen dus wel met grote fierheid zeggen dat wij, als sociale duizendpoten de uitblinkers zijn van het menselijke ras.Maar onder de term ‘gelijke kansen’, waar wij al jaren voor vechten, ben ik bereid tot nader onderzoek.

Want, blijkbaar zijn wij, vrouwen, beter beschermt voor infectieziekten, zoals Covid-19. Er sterven beduidend meer mannen dan vrouwen. Een trend die men ziet in vele andere landen en een conclusie die men ook kon trekken bij andere infectieziekten.

Vrouwen worden er minder ziek van en onze overlevingskans is groter.


Één van de redenen dat mannen vatbaarder zijn is omdat ze vaker roken dan vrouwen en hun alcoholconsumptie ligt over het algemeen hoger. Hierdoor zijn hun longen veel kwetsbaarder en is er een trager herstel. Ook hebben mannen vaker last van risicofactoren zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of diabetes. Zit dat er misschien voor iets tussen? Allemaal mogelijk, maar niets is zeker.


Wat wel waarschijnlijk is: mannen en vrouwen hebben een verschillend immuunsysteem. Dit alles heeft te maken met onze genen en hormonen. Zo zou ons X-chromosoon er voor iets tussen zitten. Daar liggen veel genen van het immuunsysteem. Én aangezien wij vrouwen twee X’en hebben, maakt ons dat alleen maar sterker. We kunnen hier dus wel zeker spreken van de X-factor!


Voor mij is er eigenlijk maar één conclusie te trekken. Wij vrouwen zijn de overtreffende trap.

Niet dat we dat nog niet wisten, maar nu staat het zwart op wit en kunnen we andere discussies gaan voeren.


Zoals ‘Pizza Hawaï? Really?’

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven